Земята да се върти по-бързо, какво се променя?

Man’s World

Земята се движи по-бързо от всякога през последния половин век и, ако продължи по този начин, може да се наложи да се добави „отрицателен скок секунда“ върху атомните часовници през следващата година, съобщи РТС.

Скоростта на въртене на Земята се влияе от редица фактори, включително движението на разтопеното ядро, океана и промените в атмосферата. Ако продължи да се върти със сегашната скорост, продължителността на деня през 2021 г. може да бъде с 0,05 милисекунди по-кратка от 86 400 секунди, което е обичайният 24-часов период, твърдят астрофизиците Греъм Джоунс и Константин Байкос, редактор на Time and Date.

Учени от Международната служба за въртене на Земята и референтните системи (IERS) измерват всеки ден точния момент, когато определена звезда заема една и съща позиция в небето, и по този начин определят продължителността на деня.

Ако точното време, необходимо за въртенето на Земята, не съвпада с атомните часовници, може да се добави или извади високосна секунда, за да се гарантира, че те остават подравнени. За последен път е добавена високосна секунда на 31 декември 2016 г.

Тези високосни секунди нямат практическо значение във всекидневието, но в определени области като астрономия, навигация, космически полети и компютърни мрежи е много важно изчисленията и мерките за проследяване да са точни, защото дори тази секунда може да бъде жизненоважна.

Мъжката зона