„Завоевателят“: императорът, покорил Слънцето

Man’s World

Мащабен исторически епос излиза на български, за да разкаже историята на седмия султан на Османската империя. „Завоевателят” (ИК „Сиела”) от Джейхан Алтънйелеклиоглу, един от най-продаваните турски автори, вдъхва живот на детството, възпитанието и израстването на Мехмед II Завоевател. Любов и война, надежда и отчаяние, смърт и нов живот се преплитат, за да сложат край на една империя и да поставят начало на друга.

След абдикацията на баща си Мурад, младият султан Мехмед II се възкачва на престола. Обграден от съветници, които внимават повече за възхода на собствената си кариера, отколкото за доброто на империята, Мехмед слуша лицемерни ласкателства и славословия в тронната зала. Зад гърба му обаче се носят приказки за „детето султан”, твърде неопитно и разглезено, за да се справи с отговорността. Наяве Мехмед се учи да се справя с опасностите, които дворцовите борби за власт крият. Насън обаче нощ след нощ младият султан мечтае за едно единствено нещо. Неговата съдба. Неговата тегоба. Неговото слънце. Непреклонната му мечта да покори византийската столица Константинопол.

Един от най-четените турски автори в наши дни, Джейхан Алтънйелеклиоглу („Синът на вдовицата”) детайлно описва живота в султанския двор с всичките му краски – разкош, сърдечни терзания, борба за власт и надмощие, разврат и пъклени замисли – и красотата и изяществото на Константинопол. Детството, възпитанието и израстването на седмия султан на Османската империя оживяват по страниците на романа за човека, останал в историята като Мехмед Завоевател.

Мъжката зона
Добави коментар