Затлъстяването води до намаляване обема на мозъка

Любопитно

Отдавна в научните среди е известно, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху тялото. Ново проучване открива още един – нарушаване структурата на мозъка.

Чрез невровизуализация екип от учени към медицинския център на Университета Лайден в Холандия анализира мозъчната картина на всеки от участниците в изследването и открива, че по-високите нива на телесни мазнини са свързани с намален обем на мозъка в различни области.

При твърде много мазнини се наблюдава по-малко сиво вещество и смаляване на структури в центъра на мозъка, съобщават учените в своето изследване, публикувано в края на април.

Учените разглеждат информацията на 12 087 души от Великобритания на средна възраст 62 години. За измерване на телесните мазнини е използван метод, наречен Биоелектричен импеданс анализ.

При него се изпращат електрически вълни с ниска честота по цялото тяло, за да се изчисли процента телесни мазнини. При анализа екипът забелязва и друга тенденция – телесният индекс мазнина при мъжете играе по-голяма роля, отколкото при жените.

Мъжката зона