Защо жените отказват цигарите по-трудно?

Лайфстайл

За жените е по-трудно да откажат цигарите, отколкото за мъжете, съобщи UPI. Каква е причината за това? Жените по-често страдат от безпокойство и депресия. Това може да повлияе дори върху най-добрите намерения да се сложи край на вредния навик.

Изследването е обхванало над 200 пациенти на средна възраст 56 години в болницата „Сейнт Майкъл“ в Торонто. Наличието на безпокойство и депресия било 41 процента сред жените и едва 21 процента сред мъжете.

„Трябва да се държи сметка за депресията и други смущения в настроението сред пушачките, особено сред засегнатите от сърдечни болести и прекаралите инсулти“, заяви ръководителката на изследването Бет Ейбрамсън.

Участниците пушели средно по 18 цигари дневно от 37 години. Две трети били засегнати от дислипидемия, при която нивата на липидите – триглицериди и холестерол, в кръвта са високи. Почти две трети били с високо кръвно налягане, близо половината съобщили, че са засегнати от сърдечни болести, а над една четвърт – от депресия и безпокойство.

Половин година по-късно 25 процента от участниците отказали цигарите, а 29 на сто намалили с над 50 процента броя на изпушените цигари. Посещенията в клиника, използването на лекарства, като например варениклин, за лечение на пристрастяването към тютюнопушенето, полът и възможността да си позволиш лечение повлияли върху шансовете за успех.

Макар варениклин да удвоил шанса за успех, жените били с приблизително наполовина по-малка вероятност да откажат цигарите в сравнение с мъжете.

„Някои проучвания не откриха различия между жените и мъжете, що се отнася до отказването от цигарите, но други навеждат на мисълта, че мозъкът на жената реагира различно към никотина“, поясни експертката Патриша Фолан от болниците „Нортуел хелт“ в щата Ню Йорк. „Поради тази причина жените може да не постигнат успех, когато става въпрос да откажат цигарите чрез никотин заместващи терапии.“

Тя допълни, че е важно жените да знаят, че след като откажат цигарите, ще имат усещането, че храната е с по-добър вкус и аромат, и е възможно да напълнеят.

Мъжката зона