Защо устата ви пресъхва и как да се справите с този проблем?

Любопитно

Сухотата в устата ви може да изглежда като незначително раздразнение, а не като симптом за здравословен проблем. Но наличието на слюнка в устата едва ли е без причина.

Бактериите, които причиняват кариеси и пародонтоза, обожават сухата среда. А според някои изследвания, системните възпаления, причинени от пародонтозата, повишават рисковете от сърдечни заболявания и инсулт.

Освен това, слюнката е алкална и спомага за запазването на киселините в гърлото и доброто състояние на зъбите. Ето най-често срещаните причини за сухотата и начините да се справите с тях.

1. Лекарства

Съществуват над 600 лекарства, чиито известен страничен ефект е сухота в устата. Такива са лекарствата за стомах, кръвно налягане и психични разстройства.

2. Стареене

С напредването на възрастта, слюнчените жлези започват да работят по-малко. Поредният недостатък на старостта.

3. Дехидратация

Хидратираното тяло прави достатъчно слюнка. Още едно предимство на пиенето на вода.

4. Дихателни проблеми

Проблеми със синусите или носната преграда могат да затруднят дишането през носа. А дишането през устата може да прични сухота.

5. Медицински проблеми

Специфични медицински състояния също могат да доведат до сухота в устата. Те включват заболявания на слюнчени жлези, синдром на Сьогрен, ХИВ и диабет.

Как да се справите с това?

Първата стъпка е пиенето на вода. Двойно по-голямо количество трябва да приемате след употреба на алкохол. Дъвченето на дъвка без захар също спомага за производството на слюнка. Съществуват много пасти за зъби, води за уста, таблетки и спрейове, които също са ефективни в борбата със сухотата. Но както всяко специфично състояние, борбата с него е строго индивидуална за всеки индивид. Затова говорете с лекаря или зъболекаря си преди да предприемате драстични мерки.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона