Защо ни е трудно да изслушваме жените?

Любопитно

Независимо дали става въпрос за съпруг, брат или приятел – всички знаем: мъжете трудно изслушаве дългите разкази на жените.

И не, не защото ни е досадно. Нови изследвания доказват, че има няколко причини, поради които се проваляме в тази област.

Изглежда, че мъжкият мозък просто възприема по различен начин женския говор. Изданието Bright Side споделя някои факти за мъжкия мозък и уменията за изслушване от силния пол.

Женският глас кара мъжкия мозък да работи по-усилено

Проучване установява, че мъжете реагират по различен начин на женския глас. В определени части на мозъците ни се регистрира повече активност, когато членовете на слабия пол говорят с нас. Всъщност мъжкият мозък трябва да работи по-усилено, за да открие и разбере какво говорят жените. Това означава, че по-трудно разбираме значението и емоциите на женската реч.

Гласовете на жените са по-малко надеждни

Установено е, че размерът на гласните струни и ларинкса на жената е важен от гледна точка на вдъхване на авторитет. Всъщност подсъзнателно и двата пола повече се доверяваме на хората с по-нисък глас и ги предпочитаме в ръководни роли, а нежният пол се характеризира с висок глас. Това е една от причините да не слушаме жените толкова, колкото други мъже.

Говорът на жените е по-сложен

Разликата между женския и мъжкия говор е от решаващо значение. Когато жените говорят, те използват много повече звуци от мъжете и речта им е по-мелодична. Тези два фактора правят думите им сложни за приемане от мъжкия мозък.

Бонус: Мит е, че жените говорят повече

Според изследванията стереотипът, че жените говорят повече от мъжете, е градска легенда. Всъщност мъжете и жените изглежда говорят по един и същи начин, но контекстът е също толкова важен. Изследванията показват, че в някои случаи мъжете дори говорим повече от жените.

Мъжката зона