Защо Ковид-19 е по-опасен за мъжете?

Man’s World

Данните от Италия, където смъртните случаи от Ковид-19 продължават да се увеличават, показват, че мъжете са изложени на по-голям риск от смърт за разлика от жените. Тази тенденция е сходна и с предишни зарази, включително 2003 SARS, както и испанския грип от 1918-а, пише obekti. bg. Защо Ковид-19 засяга по-лошо мъжете?

Италия е вторият най-лошо засегнат регион в света от пандемията SARS-CoV-2. От пълната ѝ блокада от 9 март досега смъртните случаи се увеличават със стотици всеки ден. Повече мъже се заразяват и постъпват в болница, отколкото жени. Освен това данните от Epidemiology for Public Health показват, че умират повече мъже, при това на по-млада възраст, отколкото жените.

Същата тенденция се забелязваше и в Китай, откъдето започна всичко. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията е проучил 44 672 случая. Оказва се, че 2,8 процента от инфектираните мъже са починали. За сравнение – смъртността при жените е била 1,7 процента.

Полът е от значение при пренасянето на заболяването дори при децата под 16-годишна възраст. Изследване, проучило 171 деца и младежи, лекувани от Ковид-19 в детска болница в Ухан, открива, че момчетата са по-предразположени към заразяване от момичетата (61 процента от пациентите са били от мъжки пол).

Първо, важно е да отбележим, че всички обяснения на тази тенденция са в сферата на спекулациите. И все пак, една от възможните биологични причини за тази статистика е фактът, че имунната реакция при мъжете като цяло е по-слаба, отколкото при жените. Това означава, че те прекарват заболяването по-тежко.

Според Сабрина Клайн, която изучава половите разлики при вирусните инфекции в „Джон Хопкинс“, това не е особено изненадващо.

„Това е тенденция, която сме забелязали при много вирусни инфекции на респираторния тракт – при мъжете изходът може да е по-лош“, казва тя пред Independent. „Наблюдаваме това и при други вируси. Жените се преборват с тях по-добре.“

Точната причина за тези разлики е неизвестна. Смята се обаче, че естрогенът, който се намира в големи количества при жените, играе ключова роля при имунитета. Освен това съществуват множество свързани с имунната система гени, кодирани в X хромозомите (жените имат две, докато мъжете – една).

Начинът на живот също може да е от значение. Пушенето в частност изостря много от респираторните заболявания. В Китай има 316 млн. пълнолетни пушачи. Според изследване, публикувано в NCBI, именно там се намира най-големия дял от пушачи в света. 52,1 процента от всички мъже в страната са пушачи в сравнение с едва 2,7 процента жени. Това е добра предпоставка за изследване върху начините, по които полът и пушенето се отразяват на смъртността при Ковид-19.

Мъжката зона
Добави коментар