Защо индианско племе влезе в спор с гиганта Jeep?

Man’s World

Вождът на индианското племе чероки, живеещ в Съединените щати, Чък Хоскин-младши, поиска от Jeep да спре да използва наименованието на народа му в имената на автомобилите на Jeep – Grand Cherokee и Cherokee, съобщи CNN.

„Живеем в епоха, когато е време корпорациите и спортните компании да спрат да използват индиански имена, изображения и имена на талисмани за своите продукти. Не се съмнявам в техните добри намерения, но ние не се чувстваме зачетени, когато името ни е залепено отстрани на кола“, каза Хоскин-младши.

На свой ред представители на компанията отбелязаха, че имената на автомобилите са внимателно подбирани и утвърдени в продължение на много години, за да почетат индианските народи за техните благородство, доблест и гордост.

“Ние сме готови повече от всякога да проведем уважителен и открит диалог с вожда на народа чероки Чък Хоскин”, добави компанията.

Хоскин обаче подчерта, че няма условия, при които би било приемливо една компания да използва племенно име.

“Това е най-ценното нещо, което имаме. Това е част от нашата идентичност”, подчерта той.

Автомобилите Jeep Cherokee се произвеждат от 1974 до 2001 г., производството на автомобили под това име е възобновено през 2013 г. През 1993 г. се появява Jeep Grand Cherokee.

Мъжката зона