Защо глезените ви се подуват и как да се справите с това?

Man’s World

Понякога глезените ви се подуват и имате чувството, че някой е вързал верига около краката ви. Това чувство е изключително неприятно, а причините за него са няколко.

Някои са свързани с медицински състояния, други – със спорт или начина ви на живот. Ако причините са последните, можете да предотвратите подуването на глезените си с внасянето на някои промени в бита си.

Ако обаче не знаете какво кара глезените ви да се подуват, посетете лекар, защото в тялото ви могат да протичат много по-тревожни процеси, като сърдечно заболяване или хипертония.

А ето и по-безобидните източници на подути глезени и начините за справяне с тях:

1. Травма

Всяко нараняване на сухожилие, мускул, лигамент или кост може да причини възпаление около увредената зона, което води до подуване. Това може да се случи минути или дори часове след контузията.

2. Краят на деня

Вечер, след цял ден ходене, стоене или седене, гравитацията изтегля течност към глезените. Това е причината те да са по-подути, отколкото са били сутринта. Мускулите и вените ни постоянно работят срещу гравитацията, за да филтрират течност до сърцето ни, но ако има някакъв дисбаланс и гравитацията надделява, вечер глезените се подуват.

Носете по-свободни обувки, сядайте или повдигайте краката си, когато имате време за това. Ако прекарвате по-голямата част от деня седнали, се разхождайте при всяка възможност, повдигайте се на пръсти и пети. Когато се приберете, легнете и изправете краката си. Постойте така поне 5 минути. Ако ви е трудно, подпрете ги на стената, но се старайте да са изправени.

3. Тренировки

Един от недостатъците на тичането и карането на колело е, че предизвикват подуване в долните крайници. В такъв случай, носете компресионни чорапи. А след тренировка обливайте краката си до колената с ледена вода.

4. Храни, съдържащи натрий

Солените храни могат да доведат до подуване на цялото тяло. Приемането на твърде много сол води до задържане на вода. Натрият присъства в почти всички промишлени и готови храни, които консумираме. Затова, подправяйте храната си с подправки и билки вместо сол и я приготвяйте вкъщи.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона