Защо червената планета Марс свети в зелено?

Ти и Тя

Европейска сонда регистрира зелена светлина в атмосферата на Марс. Дължи се на кислородни атоми, възбудени от слънчевата светлина.

Специалистите отдавна прогнозират, че явлението трябва да съществува и на други планети. Модулът Trace Gas Orbiter (ТGO) от съвместната мисия ExoMars на Европейската космическа агенция и Русия, го наблюдава за първи път.

„Хубав резултат“, каза д-р Маниш Пател от британския Свободен университет. „Никога няма да планираш мисия, която да търси точно това. В наше време определяме научните цели много ясно, още преди да стигнем до Марс. Но след като сме там, си помислихме: „Я да погледнем“. И се получи“.

Явлението е различно от класическите като северното или южното полярно сияние на Земята, върху които въздейства силното магнитно поле на планетата ни. Те са резултат от сблъсък на атмосферни молекули със заредени частици, идващи от Слънцето.

На Марс не е фокусирано по същия начин, защото там няма общо магнитно поле. Въпреки това подобни емисии съществуват и вече са наблюдавани. Зеленото сияние, регистрирано от Trace Gas Orbiter, е с друг произход. Дължи се на слънчевата светлина.

Кислородните атоми се възбуждат до по-високо енергийно ниво и когато се върнат към покой, произвеждат характерните зелени емисии.

На Марс кислородът е малко, като се получава от разграждането на въглеродния диоксид. Слънчевата светлина освобождава единия от кислородните атоми в него и на прехода на този атом се дължи зеленото сияние.

Модулът Trace Gas Orbiter е регистрирал сиянието не с камерата си, а със спектрометъра си. Затова и няма красиви снимки. Височината, на която е засечено явлението, е 80 км и 120 км над повърхността на Червената планета.

Мъжката зона