Заради водната криза: Перник се отказа от тазгодишното издание на фестивала „Сурва“

Ти и Тя

Фестивалът „Сурва“, който традиционно се провежда в Перник, тази година няма да се състои. Причината – кризата с водата в общината и въведения режим, съобщи за БНТ кметът на града Станислав Владимиров.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са посетили града и са разговаряли с Владимиров. Категоричното мнение на здравното ведомство е, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен. От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на „Сурва“ 2020.

„В период на бедствено положение е изключително рисково за здравето на хората. Ето защо се наложи да вземем това тежко решение“, коментира Владимиров.

Кметът допълни, че за случващото се вече са уведомени групите от чужбина, които трябваше да участват в пищното събитие. То беше насрочено за периода 24-26 януари. Само в селата около Перник ще се проведе автентичният ритуал, който съпътства „Сурва“.

Във фестивалното шествие тази година трябваше да вземат участие около 6000 кукери от над 100 маскарадни групи. Участниците са от всички етнографски райони на България, както и международни представители от Европа, Азия и Африка.

Мъжката зона