Заради извънредното положение: по-малко жертви на пътя

Ти и Тя

Със 186 по-малко тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на страната за времето на обявеното извънредно положение – от 14 март до 7 април 2020 г., в сравнение със същия период на миналата година.

Макар и в пъти намалелият трафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда, всеки ден на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 – само с материални щети. Това показва съвместен анализ за периода на отдел „Пътна полиция“ на МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

За тези дни животът си на пътя са загубили 20 човека, а ранените са повече от 230. Нека водачите, които пътуват, не се подлъгват от намаления трафик. Пътна полиция и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават хората да бъдат толерантни и да не поемат рискове на пътя. В дни, в които се очаква все по-голям натиск към здравната ни система, е важно да си дадем сметка, че същите спешни и медицински екипи реагират на всеки един сигнал за инцидент на пътя.

Въпреки допълнителните отговорности на Пътна полиция, свързани с подпомагане обезпечаването на пропускателните пунктове на входовете и изходите на градовете, те продължават да упражняват ефективен контрол на пътя. Само от началото на извънредното положение до сега са наложени над 65 000 наказателни постановления и фишове. Нека нарушителите не разчитат, че поради извънредното положение контролът на пътя е намалял.

При съпоставка с данните за същия период на миналата година се наблюдава намаление при пътния травматизъм – и при броя тежки произшествия, и при ранените и загиналите на пътя. Подобни съпоставки на практика са неприложими, тъй като трафикът е в пъти по-малък, но въпреки това хора продължават да губят живота си на пътя. Стратегическата цел пред европейските страни (а и в световен план) е постигането на 0 загинали и ранени на пътя.

Пътна полиция и ДАБДП призовават всички граждани в тези дни на извънредно положение да бъдат още по-внимателни и отговорни – не само към себе си, но и всички други на пътя, за да се постигне тази цел.

Мъжката зона