За здраво тяло и добра форма: по чорапи в снега

Man’s World

Финландците, които се стремят да избягват спортните зали тази зима заради пандемията от Ковид-19, откриха нов начин да поддържат добра форма – тичат в снега без обувки, само с дебели вълнени чорапи, предаде Reuters.

„Снегът тази зима е много във Финландия и бягането по чорапи е не само за раздвижване, то осигурява и чувство за свобода“, каза Пека Парвяинен, пилот на хеликоптер и голям привърженик на инициативата.

„Това си е традиционна финландска лудост, мисля, че всички сме съгласни„, добави Парвяинен, докато тичаше с група в националния парк Нуксио, на 30 км от Хелзинки. „И наистина разведрява. Имам предвид, че това е спорт, сериозно раздвижване и т. н.т, но най-важно е чувството за щастие“.

Във Финландия сауната и бягането през снега след нея е традиционно развлечение през зимата. Бягането бос стана популярно през топлите месеци от няколко години. Бягането с чорапи в снега, който сега е дълбок около половин метър на много места, извежда това до следващото ниво.

„Човек може да бяга в плитък сняг, или в дълбок. Усещането след това е страхотно. Получава се и добър масаж на стъпалата“, добави Парвяинен.

Недостиг на вълнени чорапи няма, защото много финландци се посветиха на плетене в изолацията. Парвяинен препоръчва да се носят поне два чифта за бягане в снега, а може би и три.

Мъжката зона