За да спиш добре, яж поне едно яйце

Лайфстайл

Толкова много приказки са се изприказвали по темата кога, какво и по колко храна да вечеряме преди да решим да спим, че чак ни е омръзнало от нея. Не яж след 18 часа. Вечеряй поне час преди лягане. Ама то теории много и все безполезни и не защото не са ефективни, а по-скоро, защото кой ли ти ги спазва.

Някои специалисти са се заровили здраво в епруветките и намачканите листове хартия измежду тях и гръмко тръбят, че са открили онзи невероятен продукт, който щял да ни приспи за цели осем часа. Само дано са сбъркали малко в бройката на часовете, че „порно“ до 2 и работа от 9 с 8 часов сън си е голям проблем…

Това чудо на чудесата било яйцето. То, по някакви сложни за разбиране методики, помагало за производството на мелатонин – този хормон, който ни приспивал. Яйцата, разправят, съдържали аминокиселина трип… триптофф, а триптофан, която не се синтезирала самостоятелно от организма.

Учените твърдят, че именно тя те кара да превключиш в режим „не ми дреме“ и спиш като пън. Богати са на витамини от групата В и още много други чудодейни вещества. За оптимален ефект се препоръчва яйцата на ден да са две, а може и повече.

Мъжката зона