Яркото слънце убива коронавируса

Лайфстайл

Високата температура и влажност, както и пряката слънчева светлина, бързо унищожават коронавируса, причиняващ Ковид-19, както във въздуха, така и на различни повърхности. Това обяви американският заместник-министър на вътрешната сигурност Уилям Брайън, представяйки в Белия дом резултатите от проучване проведено от неговото ведомство.

„Най-забележителното ни наблюдение е, че пряката слънчева светлина има силен ефект и води до смъртта на вируса както на различни повърхности, така и във въздуха. Наблюдаваме подобен ефект при [висока] температура и влажност. Увеличаването им е пагубно за вируса“, заяви той.

Според него, когато е изложен на пряка слънчева светлина, температура от 21 до 24 градуса по Целзий и влажност 80%, вирусът започва да умира по повърхност след две минути. При същите условия коронавирусът започва да се разпада във въздуха в рамките на минута и половина.

Световната здравна организация обаче предупреждава на уебсайта си, че „продължителното излагане на хората на слънчева ултравиолетова радиация може да доведе до остри и хронични последствия за здравето – за кожата, очите и имунната система“. В най-сериозните случаи може да се развие рак на кожата и катаракта.

Мъжката зона