Яйцето – идеална храна на сила и здраво тяло

Ти и Тя

Яйцата са евтин източник на протеин, който осигурява растежа и развитието на всички телесни тъкани. Ето защо трябва да ги ядем по-често, независимо от количеството холестерол в тези протеинови бомби.

В сто грама яйца се съдържат 150 калории, така че в зависимост от метода на приготвяне можем да ги наречем и диетична храна. Яйцето е единствената естествена храна, която запазва цялата си хранителна стойност при готвене с черупката.

Най-малко калории ще внесем в организма, ако ядем яйце, приготвено сварено или поширано във вода, а броя им ще се увеличи значително, ако го изпържим в масло или го смесим с други калорични храни като бекон и сирене.

Яйцето е отличен източник на протеини – на стотина грама има около 13% от тези важни вещества, които изграждат цялата телесна тъкан и са необходими за изграждане на мускулите. В допълнение, то е отличен източник на фосфор, селен, пантотенова киселина, както и на витамини А, В12 и D. Яйцето съдържа също желязо, цинк, калий и витамин Е.

В яйцето има повече от 200 мг холестерол, което е много голямо количество. Въпреки че тези данни се използват за пропагандиране на вредата му за човешкото здраве, многобройни проучвания показват, че холестеролът на яйцата няма неблагоприятен ефект върху човешкия холестерол.

Доказано е, че редовната консумация на жълтъци увеличава добрия холестерол, докато нивата на лошия холестерол са намалени до допустимите граници. Не трябва да се забравя, че яйцата са богати на антиоксиданта лутеин, който предотвратява дегенерацията на макулата на окото и от преждевременна загуба на зрението.

Мъжката зона