Възможно ли е да останем без бира?

Лайфстайл

Неприятна вест за любителите на бирата – появата на нови горещини и суша, вследствие на климатичните промени, ще доведе да намаляване на добива на ечемик и в резултат до по-малко производство на бира, сочат резултатите от изследване, публикувани в Nature Plant. Влияещи върху добива на ечемик екстремни събития вероятно ще направят бирата по-рядко срещана и по-скъпа.

„Намаляването на глобалния добив на ечемик е свързано с по-малък добив на същата култура, предназначена за производство на бира“, заяви експертът Дабо Гуан от университета на Източна Англия.

Той отбеляза, че висококачествените култури са още по-чувствителни към климатичните промени. Единствено ечемикът с най-високо качество е предназначен за производство на бира, докато ечемикът с по-ниско качество е използван за фураж.

Ако климатичното затопляне продължи със същите темпове, екстремни събития – суша, горещи вълни, ще засегнат поне веднъж годишно обширни райони, в които се отглежда ечемик, през този век, довеждайки до 16-процентно намаляване на световното производство на бира.

Прогнозираното намаляване се равнява на годишната консумация на бира в САЩ. В резултат средната цена на бирата ще се удвои.

При най-оптимистичния сценарий, свързан с незабавно намаляване на парниковите емисии, по-малко от 20 екстремни събития ще засегнат въпросните райони до 2100 г., намалявайки световното производство на бира с 4 процента и увеличавайки цената ѝ с 15%.

Мъжката зона