Време е за смяна на гумите, започва акция „Зима“

Ти и Тя

Акция „Зима“ започна от днес в цялата страна. От СДВР са категорични, че тази година няма да има толеранс за неизправни МПС-та, информира БНТ. Органите на реда се аргументират със статистиката за последните 9 месеца, която показва, че 405 души са станали жертви на катастрофи по пътищата.

Главен инспектор Росен Рапчев обясни, че акция „Зима“ ще бъде проведена на три етапа – първият за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди, такива с животинска тяга, както и мерки за безопасност на водачите.

Вторият етап ще е за пешеходците, като много сериозна уязвима група, а третият – за безопасно шофиране през зимата, техническа изправност на автомобилите, както и поведение на водачите спрямо пешеходци.

След 15 ноември от Пътна полиция ще глобяват с 50 лева водачите, чиито гуми на превозни средства са с протектор, по-малък от 4 мм. Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лева.

От полицията съобщиха още, че тази година са заделени 60 млн. лв. за зимно почистване, а фирмите все още набавят нужните инертни материали.

И още – от АПИ планират до края на ноември да спрат основните ремонти по магистралите. Проблем на този етап има на АМ „Хемус“ с едната тръба на тунел „Витиня“ и има вероятност ремонтът да продължи и през настоящия месец.

Мъжката зона