Volvo ограничи скоростта на всички свои модели до 180 км/ч

Man’s World

Като част от програмата си за повече безопасност на пътя Volvo ограничава максималната скорост на всичките си модели до 180 км/ч. Решението беше обявено още през март 2019, но от този месец на практика се прилага за всички модели на шведския производител, собственост на Geely.

Всъщност ограничението не би следвало да засегне особено по-голямата част от клиентите на марката, защото по света има съвсем малко места, извън състезателните писти, където скорости над 180 км/ч са позволени. Освен някои от германските аутобани неограничена максимална скорост може да се развие на екзотични места като остров Ман. А 180 км/ч все още са прилична скорост, дори за Германия.

Volvo признава, че ограничението ще засегне и желаещите да карат на писта, но – нека сме честни – колко собственици на V90 CC познавате, които всяка седмица да препускат по “Ринга”? Нещо повече, компанията ще предлага всеки свой модел със специален ключ, който позволява да заложите дори по-ниска максимална скорост, в случай че ще го кара млад или неопитен шофьор от семейството, например.

Така единствените по-бързи модели на шведите остават версиите Polestar, които са отделени в собствена марка. Плъгин хибридният Polsetar 1, например, може да развие 250 км/ч.

Мъжката зона