Внимание шофьори: 5 повреди в колата ви, които могат да станат причина за сериозна катастрофа

Man’s World

Има неизправности в колата, които не представляват пряка заплаха за шофьора, пътниците и други участници в движението. Например една изгоряла лампичка за осветяване на задния регистрационен номер на автомобила едва ли някога може да бъде първопричина за произшествие на пътя.

Но има и неизправности, които са направо смъртоносни, тъй като именно заради тях стават най-бруталните катастрофи по пътищата. Кои са тези повреди, заради които нито един шофьор не бива да тръгва на път преди да бъдат отстранени?

  • Всяка повреда на спирачната система е фатална. Разкъсвания в спирачния апарат, повредата на главния цилиндър, износените накладки, неизправен вакуумен усилвател, изхабени спирачни дискове или който и да било дефект на всеки друг елемент от спирачната система – всичко това е последен звънец преди страшно ПТП.
  • Ходовата част трябва да се проверява редовно. Ако сте чули почукване при преминаването на бавна скорост през дупки и неравности на пътя, трябва веднага да откарате колата в сервиз. Ако се е разкъсало сферичното съединение, което свързва главината с рамото на окачването, колелото се извърта навън по време на движение и водачът напълно губи контрол над управлението.
  • Наблюдавайте състоянието на гумите – дали не са пробити някъде, има ли по тях уплътнения или пукнатини. Гумите могат да се спукат при движение с висока скорост и тогава тежкият инцидент е неизбежен.
  • Проверявайте състоянието на кормилния механизъм. Ако дочуете някакво почукване в кормилната рейка при завъртане на волана – веднага в автосервиз. В противен случай по време на шофиране воланът ви може да блокира и познайте какво ще се случи след това.
  • Наблюдавайте състоянието на горивопроводите. При изтичане на гориво има опасност от възпламеняване. Също така редовно трябва да се проверяват светлините, чистачките, силовите елементи от каросерията за корозия.
Мъжката зона