Витамини за спортуващи

Любопитно

Често се питаме дали водим здравословен начин на живот и дали правим всичко необходимо, за да осигурим на тялото си ценни вещества, за да бъде то винаги здраво. Можем да подпомогнем имунната система с витамини и някои видове аминокиселини, като доста спортисти ги приемат под формата на таблетки, които рядко водят до предозиране.

Кои витамини са подходящи за спортисти?

Мултивитамините са сред най-често купуваните хранителни добавки, тъй като предлагат комплексно решение на доста проблеми. Подходящи са за ежедневен прием в препоръчителните от лекаря или производителя дози. Съдържанието на витамини и минерали в препарата осигурява важни за организма вещества, които често пъти не успяваме да си набавим с помощта на храната. Спортните формули на свой ред се отличават с по-голяма концентрация на микроелементи, а съставът често е допълван и от мастни киселини, билки и др.

Можем ли да ги приемаме с хранителни добавки?

Динамиката на деня обикновено ни принуждава да търсим решения “в движение”, което води до непълноценно усвояване на хранителни вещества като витамините и дори до техния постоянен дефицит. Чрез редовния прием на витамини и минерали под формата на капсули ще:

  • имате по-силен имунитет, а болестите ще Ви подминават;
  • се радвате на висок тонус, прилив на енергия и добро настроение;
  • успеете да повлияете на някои хронични заболявания, които не ви дават мира от дълго време;
  • можете да се възстановявате бързо след тренировка или след прекарано заболяване, което е довело до прием на антибиотици.

Хранителните добавки ще ви помогнат да постигнете отлични тренировъчни резултати, но и да се чувствате в кондиция през по-голямата част от времето си.

Колко време да ги пием?

Спортисти или не, нуждата от пълноценно и разнообразно хранене е една и съща и в двата случая. Ако обаче прекарвате голяма част от времето си във фитнеса, със сигурност изразходвате доста от енергийните си запаси, които могат да бъдат успешно възстановени с помощта на натурални добавки, които могат да се пият и на капсули. Можете да ги приемате постоянно или докато се почувствате отново добре. Вземете под внимание указанията на производителя и при нужда се консултирайте и с личния си лекар.

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.

Мъжката зона