Високият тестостерон ни прави импулсивни

Лайфстайл

Увеличеният тестостерон кара мъжете първо да действат и да мислят после, откри ново изследване. Даването на мъже на доза тестостерон е намалила когнитивната рефлексия при тях.

След получаването на тестостерона те не са отделяли много време за да се замислят дали вътрешното им чувство е било правилно и смислено.

“Това, което открихме, бе, че групата от хора, която приемаше тестостерон бе по-бърза да прави импулсивни решения при логически задачи, където първият вътрешен, а не логически и рефлексивен порив обикновено е погрешен”, коментира проф. Колин Камерер, който е водил изследването. “Тестостеронът или затруднява процеса на интелектуална проверка на вашата работа или аргументация, или засилва интуитивното чувство, че “със сигурност съм прав”.”

За целите на изследването на 243 мъже са били дадени или тестостерон или плацебо, на контролната част от тази група. След това учените са дали на участниците серия от въпроси, които са тествали тяхната способност да мислят малко по-дълбоко.

Ето един примерен въпрос от серията:

Бухалка и топка струват 1.10 долара общо, бухалката струва 1 долар повече от топката, каква е цената на топката?

Интуитивният отговор е 10 цента, но малко замисляне показва, че това не може да бъде вярно, и правилният отговор е, че топката струва 5 цента. Поривът да се отговори интуитивно при подобен тип въпроси и бил засилен при мъже с повишени нива на тестостерон.

Мъжете от групата, на които е бил даден тестостерон, са дали с 20% по-малко верни отговори.

Мъжката зона