Виетнамски лекари спасиха пациент с… бира

Man’s World

Виетнамски лекари спасиха пациент от алкохолно отравяне, като вляха в стомаха му пет литра бира, съобщи в. „Daily Mail“. Пациентът – 48-годишен мъж, постъпил в интензивното отделение на болницата в провинция Куангчи в много тежко състояние.

Нивото на метанол в кръвта му било 1119 пъти по-високо от нормалното. За да го спасят, лекарите веднага влели в стомаха му три кенчета бира (1 л). Така забавили обработването на метанола от черния дроб. Това им дало достатъчно време, за да пречистят кръвта на пациента с диализа.

Лекарите вливали на пациента на всеки час по едно кенче бира. Той дошъл в съзнание след 15-ото. Бирата съдържа етанол – антидот на метанола.

Стомахът и червата продължават да изпускат алкохол в кръвта, дори и човек да е спрял да пие или да е в безсъзнание. Затова за известно време нивото на алкохол в кръвта продължава да се покачва.

Алкохолът е в два варианта – метанол и етанол. Човешкият черен дроб разгражда първо етанола. Метанолът е опасен, защото се окислява до формалдехид, от който се образува мравчена киселина.

Мъжката зона
Добави коментар