Вегетарианци срещу месоядни: коя храна е по-полезна?

Любопитно

Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания, но повишава риска от инсулт, сочи голямо проучване на учени от Оксфорд, информира BBC. Изследването, публикувано в British Medical Journal, е проучило 48 000 души до 18 години.

Веганите и вегетарианците са имали 10 пъти по-малко случаи на коронарна болест на сърцето на 1000 души в сравнение с месоядците, но три пъти повече случаи на инсулт. Експертите твърдят, че какъвто и да е диетичният избор на хората, яденето на широка гама от храни е най-доброто за тяхното здраве.

Ето последните препоръки на учените, участвали в проучването:

  • Яжте поне пет порции плодове и зеленчуци на ден
  • Основно хранене да е около нишестени храни с по-високо съдържание на фибри, като картофи, хляб, ориз или тестени изделия
  • Не забравяйте протеините – от постно месо, риба, морски дарове, варива, тофу или несолени ядки
  • Включете млечни храни или млечни алтернативи.
  • Храни с високо съдържание на мазнини, захари или сол трябва да се консумират по-рядко и в малки количества

Хората, които са на веган и вегетарианска диета, също трябва да внимават особено, за да консумират достатъчно количество някои специфични хранителни вещества. Например, хората, които ядат месо, млечни продукти и риба, обикновено имат достатъчно витамин В12, необходим за здрава кръв и нервна система.

Въпреки това, веганите могат да избегнат дефицита, тъй като B12 присъства и в храни като подсилени зърнени закуски и екстракти от дрожди. Желязото също се абсорбира по-малко от растителни храни, така че тези, които решат да не ядат месо, трябва да гарантират, че включват храни като пълнозърнест хляб и брашно, сушени плодове и варива.

Мъжката зона