Важно за шофьорите: вижте пътните такси в ЕС

Man’s World

В повечето европейски страни използването на магистрали е платено. Впрочем, неотдавна в Германия съдът реши да забрани събирането на пътни такси от гражданите и сега само чужденците трябва да плащат.

В Австрия, за да пътувате по пътищата на страната, ще ви е необходима винетка. Има 10-дневни винетки за 9,20 евро, двумесечни винетки за 26,80 евро, а годишната винетка струва 89,20 евро. Доплаща се за мостове, тунели и магистрали.

В Чехия има подобни винетки за година, месец и 10 дни. В Полша изискват такса по някои частни магистрали. Например, тази от Берлин до Краков струва около 8,50 евро.

Холандия и Белгия са едни от малкото страни, в които, подобно на Германия, гражданите не заплащат за използването на пътища. В Италия се плаща такса за използването на магистрали и планински проходи, както има и градски такси.

Във Франция също има градски такси, в допълнение към тези за шофиране по магистралата. За ползването на пътищата, които минават през големите градове обаче, не се таксува. В Швейцария се продават само годишни абонаменти за 40 швейцарски франка (около 35 евро).

Мъжката зона