Uniti One: Шведска компания представи най-евтиния електрически автомобил

Man’s World

Шведският автомобилен стартъп Uniti разработи и обяви старта на продажбите на своята първа едноместна електрическа кола. Цената е 19 600 долара. Това засега е най-евтината електрическа кола в света.

Трябва да се признае, че нито една компания от брандовите автомобилни производители не продава едноместни коли. Именно това обаче е и базовата идея на стартъпа: да се върне към основното и да се премахнат всичките ненужни функции, да се разработи малък лек градски автомобил.

Целта на компанията е преход към по-разумен градски автомобил, който за разлика от повечето съвременни коли, няма излишно тегло, малък е и доста мобилен.

Базовият модел ще има батерия с капацитет 12 кВт, който ще осигурява пробег от 150 километра. Има възможност да се поръча вариант с по-мощен акумулатор и пробег от 300 километра.

За зареждане на акумулатора с капацитет 12 кВт ще са необходими само 9 минути, ако се използва зарядна станция с капацитет 50 кВт, на по-мощния вариант ще са необходими 17 минути. Максималната скорост на електрическия автомобил ще бъде 120 километра в час.

Мъжката зона