Украйна с план за създаването на първия лунен град

Лайфстайл

Водещата компания в космическата индустрия на Украйна „Южное“ представи в рамките на Dubai Airshow 2019 концептуален проект за серия луноходи, съобщава РИА Новости.

Те ще бъдат използвани за търсене на полезни изкопаеми и ще представляват първата стъпка към изграждането на лунен град, съобщава уебсайтът на компанията.

В съветско време тя разработи космическите ракети „Космос“ и „Зенит“, както и междуконтиненталните балистични ракети „Сатана“. В момента произвежда части за първия модул на американските ракети „Антарес“.

„Моделът в мащаб 1:5 е с летателна технология за кацане“, се казва в уебсайта на „Южное“.

Както е пояснено в уебсайта, проектът е предназначен да проучва лунната повърхност и да доставя товари до нея с тегло до 150 килограма. Устройството, както се твърди, има възможност за трикратни полети с научно оборудване от място на място.

„В бъдеще това отваря нови възможности за научни изследвания и търсене на полезни изкопаеми на Луната“, се казва в доклада.

Съобщението е придружено от видео, в което са демонстрирани маршрутът на полета, облика на лунохода и технологията за кацане, самото му кацане и вземане на проби, както и полет до ново място. В края на видеото е посочено, че устройството е първата практична стъпка към град на Луната.

Мъжката зона