Учени заснеха истинска черна дупка

Лайфстайл

Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка – космически обект, разположен в галактиката М87, разположена на 53,5 милиона светлинни години от Земята, предадоха световните агенции.

Данните бяха представени по време на пресконференция, която беше предавана от Националната научна фондация на САЩ. Изображението е било получено в рамките на проекта „Event Horizon Telescope“ , който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Проектът беше създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки. Sagittarius Ax, в центъра на Млечния път на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята и обектът в центъра на галактиката М87 (известна и като Virgo A), отдалечен от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. А обектът от галактиката М87 е с маса между 3,5 и 7,2 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години.

Мъжката зона