Всекидневната консумация на орехи може да подобри чревната дейност, съобщава ScienceDaily, позовавайки се на американско изследване. Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че ядките допринасят за повишаване на количеството на полезните бактерии в червата.
Проучването е обхванало 42 души с наднормено тегло на възраст между 30 и 65 години. В продължение на две седмици изследваните лица се придържали към обичайния си начин на хранене. Впоследствие участниците били разделени на три групи и подложени на диета с ниско съдържание на наситени мазнини. Към менюто на изследваните лица от различните групи били добавени съответно орехи, алфа-линоленова киселина и полиненаситени мастни киселини, или алфа-линоленова киселина и олеинова киселина.
Участниците се придържали към диетата шест седмици, през които били тествани редовно. Изследователите са установили, че състоянието на чревната микрофлора се е подобрило при участниците, които консумирали орехи. При тях било наблюдавано повишаване на количеството на полезни бактерии като Roseburia, Eubacteria eligens и Butyricicoccus. При изследваните лица от останалите две групи не бил отчетен подобен благоприятен ефект.
„Ако имате навика да хапвате нездравословни изкушения между храненията, най-лесно би било да ги замените с орехи“, казва Кристина Петерсен от изследователския екип.
Специалистите допълват, че подобряването на чревната дейност се свърза и с по-добро здраве на сърцето.