Учени от САЩ: Пушачите на марихуана са по-плодовити

Ти и Тя

Учени от Харвардския университет установиха, че мъжете, които са пушили марихуана или само са я опитвали, са по плодовити и с по-качествена сперма, съобщава в „Daily Mail“.

Екипът на д-р Хорхе Чаваро провел опити с 600 мъже, посетили клиника за изкуствено оплождане. Специалистите изследвали качеството на тяхната сперма и участниците трябвало да попълнят въпросници. В тях трябвало да заявят дали са употребявали марихуана. Хората, употребили в миналото канабис, се оказали с по-жизнена сперма и съответно по-плодовити.

Учените обаче предупреждават да не се прави причинно-следствена връзка между употребата на канабис и по-голямата плодовитост. По думите на автора на изследването д-р Хорхе Чаваро нещата се обясняват с тестостерона.

Мъжете с по-високи нива на този хормон обикновено са с по-добро качество на спермата. Едновременно с това тестостеронът ги тласка към рискови поведения, каквото е пушенето на канабис.

От направените изследвания било установено, че пушачите на марихуана притежавали концентрация на сперматозоиди в размер на 62,7 милиона за милилитър. При хората, които никога не били употребявали леката дрога, това число се оказало 45,4 милиона.

Мъжката зона