Учени от САЩ: Орехите подобряват настроението на мъжете

Ти и Тя

Многобройни проучвания вече доказаха, че орехите могат да направят много за здравето ни. Както показва едно американско изследване, те не само предпазват от болестта Алцхаймер, намаляват стреса и понижават холестерола, но също така имат невероятен положителен ефект върху психиката.

Изследователите от Albuquerque University в САЩ установиха, че само след 6 седмици с дневна консумация от една шепа, орехите значително са подобрили настроението при младите мъже. Но само при мъжете! Резултатите от проучването бяха представени в списание Nutrients. Скорошно проучване дава отговор кои точно съставки на ядките са отговорни за този ефект.

„Не сме наблюдавали орехите да подобряват настроението при жените. За момента не знам защо е така“, пише Питър Прибис, автор на изследването.

Проучването обхваща 64 здрави мъже и жени на възраст между 18 и 25 години. Групата е разделена на две. В продължение на 6 седмици половината консумират торти с много фино смлени орехи, а другата половина – торти, изглеждащи по абсолютно същия начин, но без ядки.

Групите са разделени по пол и се установява, че хапването на орехи оказва положително влияние върху настроението на мъжете. То се е подобрило с 27,5%. При жените обаче не се наблюдава разлика.

Изследователите считат, че ефектът върху мъжете може да се дължи на някои от съставки на орехите, включително фолиева киселина, витамин Е, полифеноли и мелатонин. Тези вещества помагат за предотвратяване на депресивно настроение.

Получената алфа-линоленова киселина се превръща в организма в докозахексаенова киселина (DHA) и има директен ефект върху мозъка. А допаминът и серотонинът помагат да се подобри настроението. Нивото на DHA на мъжете и жените е различно, което би могло да е причината подобряването на настроението да не се наблюдава и при двата пола.

Трябва да се отбележи, че ефектът, измерен при мъжете, е съвсем ясен, въпреки че участниците са млади и здрави. Питър Прибис подозира, че ефектът ще бъде още по-силен при възрастните мъже с когнитивно увреждане.

Мъжката зона