Учени и експерти споделят познания за Ковид-19

Ти и Тя

Бързото разпространение на Ковид-19, нова форма на коронавирус, се превърна в определящата глобална криза на нашето време. Сякаш за една нощ вирусът промени ежедневието ни и начина, по който взаимодействаме в собствените си общества.

Но как стигнахме дотук? И какво може да научим от учените и експертите? Discovery Channel представя два специални документални филма, търсещи отговори на въпросите, които всички си задаваме – “Пандемия: Ковид-19“ и „Ковид-19 – борба със супервируса“.

„Пандемия: Ковид-19“

„Пандемия: Ковид-19“, едночасов документален филм, дава задълбочен поглед върху пандемията от Ковид-19, която премина през целия свят в неделя, 5 април от 21 часа по Discovery Channel.

Както мнозина са чували от новините, смята се, че Ковид-19 е прехвърлен от животни към хора на пазар в Ухан, Китай. Но как става това? Експертите ще разяснят лечението и предаването му, което първоначално смущава лекари и учени, когато за пръв път са се сблъскали с болните пациенти. Документалният филм ще разгледа и как в рамките на седмици, Ковид-19 се разпространи в Китай и извън него, алармирайки здравни специалисти и учени.

„Пандемия: Ковид-19“ ще поведе зрителите в битката за овладяване на пандемията с най-новите новини относно как американското правителство планира да тества и лекува пациенти, както и да предотврати по-нататъшно разпространение. Експертите ще разкрият защо Ковид-19 е уникален, защо светът е толкова неподготвен за него и какво можеше да бъде сторено различно, за да се овладее разпространението му.

„Пандемия: Ковид-19“ ще разгледа ефектите на драстичните мерки, случващи се в Америка, тъй като институциите, училищата и предприятията са затворени, за да предотвратят заразяването. Този навременен документален филм ще хвърли прозрение от онези, които водят борбата за намиране на отговори както и потенциален лек.

„Пандемия: Ковид-19“ е продуциран за Discovery Science от ITN. Изпълнителни продуценти на ITN са Иън Ръсел и Сара Джейн Коен, а продуцент е Ник Пауъл. Изпълнителен продуцент на каналите Discovery Channel и Discovery Science е Гретчен Айзъл.

„Ковид-19 – борба със супервируса“

На 12 април от 21 часа по Discovery Channel „Ковид-19 – борба със супервируса“ представя двете седмици преди едно от най-знаковите решения в историята на публичното здравеопазване – масова карантина на 60 милиона души в заразената от вируса провинция Хубей.

Китай предприема историческа стъпка, поставяйки цял град под карантина. 9 милиона души обитават централния град Ухан и заключването на целия град бе дръзка, макар и крайна мярка за опит да се спре вирус, заплашващ не само Китай. Но и света. С безпрецедентен достъп до затворения град Ухан и до лекарите, учените, доброволците и държавните служители на първа линия в тази битка за побеждаване на нов обществен враг, този документален филм показва нарастващото притеснение в Китай в навечерието до блокирането, тъй като учените се надпреварват да разберат и овладеят вируса. В честни интервюта на място откриваме историята вътре в града след блокирането: напрежението и стреса, смелостта и ангажираността на хората от Ухан. И разбираме как научените тук уроци могат да помогнат на останалия свят в битката, която предстои.

Подобно на емблематичния сериал Zero Hour („Съдбоносен час“) на Discovery, действието се развива минута по минута, фокусирайки се не само върху самата карантина, но и върху отделните моменти, които са я предшествали. Използвайки интервюта с ключови играчи с възстановки, за да се покаже човешката драма, която достига кулминацията си със затварянето на Ухан и Хубей.

Изпитайте от първа ръка какво ще отнеме на екип от Китай да пресее геноми, икономическо въздействие, медицинска готовност, старателна оценка на риска, конфликт на мнения и бъдете на мястото на експертите, лекарите, медицинските сестри, пациентите и доброволците на фона на началото на новото десетилетие през 21 век.

Много вече е написано предвид масовото покритие на темата Ковид-19. Сега е моментът да разкажем историята за това как са били взети най-безпрецедентните решения за общественото здравеопазване от тези, борещи се със самия супервирус.

Мъжката зона