Трите елемента на харизмата: Топлина

Man’s World

През последните няколко седмици обърнахме внимание на харизмата. Първо разгледахме колко важно е Присъствието – да отдаваме цялото си внимание на хората. След това се спряхме на Силата – да демонстрираме увереност, че можем да променим света около нас. Днес ще се разгледаме последния елемент на магнетизма – Топлината.

Когато излъчвате Топлина, хората ви възприемат като грижовни, достъпни и съпричастни. Чувстват се комфортно и спокойно във вашата компания. Това качество задоволява основни човешки нужди – да бъдем разбирани, признавани и отговорни, необходимост, вкоренена в нас от детството ни. Въпреки че израстваме, напускаме бащиния дом и се стремим да бъдем независими, всеки дълбоко в себе си мечтае да усеща грижата към себе си, да бъде приет като „у дома“.

Точно както Присъствието и Силата, Топлината е от съществено значение, за да се постигне баланс между трите и не можем да постигнем истински магнетизъм само с нея. Силният човек, без да притежава „топлината“ ще излъчва арогантност и студенина. Топлият, от друга страна, лесно може да бъде приет като слаб, нетърпелив и вечно търсещ одобрението на другите.

Как да развием това качество в себе си? Има два основни метода да го постигнем.

Бъдете благодарни. Благодарното сърце е щастливо сърце. Всички проучвания в тази сфера доказват, че признателните хора са по-щастливи и оптимистични от тези, които не са. Правете го всеки ден. Отбелязвайте го някак, на лист хартия или пък в себе си. Така ще започнете да виждате проблеми те си (задачите) в перспектива. Ще добиете самоувереност, която ще вдъхва спокойствие на хората около вас.

Бъдете съпричастни. Според Теодор Рузвелт емпатията е едно от най-важните качества за успешен политически и социален живот. Тя е важна и за развитието на харизматичната топлота. Хората обичат да усещат, че са разбирани, а съпричастността ни позволява да се поставим в обувките на другите.

Трябва да признаем, че развитието на емпатията не е никак лесна работа. Човек лесно може да изпадне в крайности в коментарите си, докато чете някакъв материал в мрежата или гледа поредния клип в YouTube. Ето няколко начина как да поработим върху съпричастността си:

 • Мислете за другите хора като за свои братя и сестри;
 • Общувайте с хората лице в лице;
 • Четете повече художествена литература;
 • Представяйте си различни истории за хората, които ви дразнят;
 • Бъдете любопитни;

Колкото повече обръщате внимание на съпричастността си, толкова повече ще осъзнавате, че всеки има тежки неща в живота си, с които се бори. Ще можете да сте им полезни, а те от своя страна ще се чувстват сигурни и спокойни във ваше присъствие.

Топлината към другите. Изразяването ѝ към останалите не може да бъде фалшифицирано. Това трябва да ви идва отвътре. Важна роля в това има вашето поведение. Първо, защото е необходимо да имате добро сърце и второ, защото излъчването на доброто идва от самите вас. Ето няколко съвета как да излъчвате харизматична Топлина.

 1. Приемайте себе си като гостоприемен домакин.
 2. Водете разговорите си с искрени комплименти.
 3. Придайте повече топлина на гласа си.
 4. Следвайте езика на тялото на събеседниците си.
 5. Отпуснете стойката си.
 6. Бъдете отворени за другите.
 7. Дарявайте с „мил“ поглед.
 8. Усмихвайте се, по дяволите. Няма нищо по-силно от това.
 9. Предчувствайте нуждите.
 10. Предложете топла напитка.
 11. Подайте добронамерено ръката си.
 12. Давайте шанс на хората да ви уведомяват за усилията, които са вложили в нещо.
 13. Накарайте ги да се чувстват комфортно.
 14. Опитайте се да запомните важни дати за тях.
 15. Помислете за сърдечни подаръци.
 16. Бъдете готови да помагате.

Заключение на сериите за харизмата. Надяваме се да сме били полезни с материалите за развитието ѝ. Тя не е нещо, с което се раждаме. Трябва да работим усилено върху себе си, за да я развием, а съветите, които ви дадохме, могат да бъдат много полезни. Когато усъвършенстваме използването на трите ѝ елемента, ще се почувстваме по съвсем различен начин. Ще достигнем до онзи магнетизъм, към който се стремим.

Да бъдем харизматична личност може да ни отвори много врати, които досега са били затворени. Ще бъдем автентични и хората ще ни припознават.

Мъжете, които работят върху своята харизма не са фалшиви или манипулативни. Те са просто истински.

Мъжката зона