Трите елемента на харизмата: Сила

Лайфстайл

Наскоро се захванахме с една задача – да разплетем митовете около харизмата. Стана ясно, че има три основни компонента: Присъствие, Сила и Топлина. Преди около седмица разгледахме първия от тях и как да го развиваме. Днес ще се заемем с втория – Силата.

Харизматичните личности са могъщи хора. Това не означава, че непременно трябва да са диктатори или пък мениджъри в огромни корпорации. Всъщност можете да попаднете на хора със скромно обществено положение, които притежават Силата. Това качество просто означава да бъдем способни да повлияем на света около нас, без значение дали чрез поведение или власт, ако разполагаме с такава.

Силните хора могат да доведат нещата докрай или най-малкото създават това впечатление. Харизматичните личности привличат останалите към себе си като магнит, а Силата е в основата на всичко това. Първото впечатление е много важно. Еволюцията ни е помогнала да можем да ги различаваме. Оцеляването ни в природата вече не е като в праисторичексите времена, за да се нуждаем от силна и влиятелна личност. Такъв човек в наши дни обаче може да ни помогне при изграждането на добри връзки в обществото или за добро професионално развитие.

Изключително важно е да подчертаем, че компонентите на харизмата трябва да бъдат ловко комбинирани, за да достигнете личния магнетизъм, към който вероятно се стремите. Може да сте най-привлекателният и внимателен човек сред останалите, но без Сила във вас ще видят само един хубав човек в най-добрия случай, а в най-лошия – нуждаещ се или отчаян. Това може да изглежда доста крайно, но Присъствието и Топлината ви зависят от Силата, която излъчвате.

От друга страна, Сила без Топлина и Присъствие е убиец на харизмата. Един влиятелен човек, който няма тези качества в характера си, може да се приема като важен и впечатляващ, но отстрани би изглеждал арогантен и студен. Токовете на трите елемента трябва да са хармонично свързани, за да се получи истинска наелектризираща харизма.

Как да увеличите своята харизматична сила? Това може да е труден процес, също като при кандидатстване за работно място, за което се изискват специални умения, но за да ги придобиете, първо трябва да ви наемат. Не забравяйте обаче, че харизмата е свързана с това как ви приемат другите. Така че не са ви необходими милион долара или Папата на бързо набиране. Създавайте впечатление, че го можете. Тъй като останалите възприемат силата ви, те ще ви приемат в обкръжението си и така само ще спечелите. Това от своя страна ще повиши харизмата ви – ще създадете цикъл, който ще ви води към все по-голям успех.

Създаването на впечатление за силна личност основно е свързано с разширяването на обсега на стила, който човек е изградил вкъщи и го сравнява с останалите. Това се изразява с езика на тялото и външния вид. Ето как да развиете Силата в себе си.

1. Увеличете своята увереност.
2. Информирайте се по малко за всичко. Познанията само в една сфера не са достатъчни. Трябва да се чувствате сигурни и удобно във всяка ситуация.
3. Поддържайте се във форма.
4. Обличайте се, така че да излъчвате сигурност.
5. Бъдете „голямата горила“. Езикът на тялото е много важен. Обръщайте му достатъчно внимание.
6. Дръжте се дръзко.
7. Контролирайте средата около себе си.
8. Говорете малко и по-бавно.
9. Бъдете самоуверени.

Мъжката зона