Трите елемента на харизмата: Присъствие

Любопитно

Да си студент, който се гласи за шефското място в Студентски съвет? Или пък предприемач, който иска да направи успешно представяне и да впечатли инвеститорите си? Търговец, борещ се за успешна сделка или просто мъж, който търси истинската любов?

Независимо от ситуацията и личните ви цели, един от най-важните инструменти за успех е вашата харизма. Тя е тази, която ще ви позволи да владеете ситуацията, да привличате другите към себе си и да ги карате да приемат вашите възгледи. Това е съществена част, за да бъдеш лидер, който почели верни последователи, които ще са готови да те последват дори до края на света. Харизматичните мъже са възприемани едновременно като привлекателни и силни. Много добра комбинация, която отваря всички врати пред тях.

Харизмата може да изглежда като загадъчно качество, което някои от нас притежават, а други не. За щастие това не е така. Не е нужно да сте спечелили от генетичната лотария, за да се превърнете в мъж с мощен магнетизъм.

Далеч от магичността и необяснимите особености, харизмата може да се сведе до набор от конкретни, в голяма степен, невербални маниери, които могат да бъдат изучавани, практикувани и изразявани естествено. В своята книга „Митът за харизмата“ Оливия Фокс Кабейн поставя това поведение в три категории: Присъствие, Сила и Топлина. Когато се комбинират, тези три компонента създават силен личен магнетизъм.

Ще посветим по един материал за всеки един от тях. Ще направим общ преглед на практическите съвети за разработването и прилагането им. По-късно ще обърнем внимание на харизматичния език на тялото и защо не всеки „стил“ на харизмата е подходящ за всяка ситуация. Ще обсъдим какво поведение е добре да имаме или да подчертаем в различните ситуации.

Днес ще започнем с първия елемент на харизмата: Присъствието.

Със сигурност сте били част от разговор, в който сте усещали, че не получавате пълното внимание на събеседниците си, нали? Как се чувствахте? Вероятно малко раздразнен?

За съжаление, все по-малко хора са напълно присъстващи и ангажирани към тези, с които си общуват. Да бъдеш напълно потопен в разговора, винаги е било предизвикателство, тъй като всички имаме разговорен нарцисизъм в себе си (не е важно какво говори събеседникът в момента, важното е аз да си кажа моето).

Хората днес се опитват (безуспешно) да разделят вниманието си между два свята – истинския, този с другите около тях, с които физически контактуват, и виртуалния, който имат през мобилния си телефон. Отидете в някой ресторант и ще видите пълни маси с гости, които гледат безучастно в смартфоните си и едва ли се занимават един с друг. Този видеоклип отлично улавя начина, по който технологията създава общество на неприсъстващите приятели. Доста страшно…

Добрата новина е, че лесно можете да се отделите от всичко това, като се отдадете изцяло на общуването на хората около вас.

Когато мислите за харизмата си, приемайте, че искате да направите най-доброто впечатление на другите. Най-парадоксалното в случая е, че не трябва да изтъквате своите качества, а да накарате събеседниците си да се чувстват комфортно във вашата компания. Истинското лице на харизмата е да накарате хората около вас да знаят, че са важни. Когато приключат разговора си с вас, да се чувстват по-добре, отколкото преди това.

Съсредоточаването на умствената и емоционалната енергия към човека, с когото общуваме, е начинът, по който създаваме това усещане за важност. Хората поначало търсят внимание – те искат да бъдат оценявани и приемани.

Изразяването на присъствие е проста концепция, но често и много трудна за постигане. Няма как да се фалшифицира. Хората са изненадващо умели да усетят състоянието ви. За да покажете истинско присъствие, трябва наистина да присъствате. Изисква значителна воля, за да насочите цялото си внимание към човека, с когото сте в момента. Но, както всички неща, с практика нещата се получават много по-лесно.

Ето няколко съвета за развитие на вашето харизматично присъствие.

  1. Бъди тук и сега.
  2. Увери се, че се чувстваш физически удобно.
  3. Спрете звуците на телефона и го махнете от погледа си.
  4. Гледайте събеседника си в очите, когато говори.
  5. Покажете, че го слушате.
  6. Задавайте изясняващи въпроси.
  7. Избягвайте проявата на нервност.
  8. Не си мислете как да реагирате, докато човекът още говори.
  9. Забавете отговорът си с 2 секунди.
Мъжката зона