Тоник, сода или газирана вода?

Любопитно

Тоникът, содата и газираната вода са различни видове вода с газировка. И трите изглеждат абсолютно идентично, но се различават по процесите на обработка и добавени съединения, които всъщност могат да накарат човек да предпочете единия вид пред другия.

Газирана вода

Газираната вода е естествено газирана от природен извор или кладенец. Тя съдържа множество различни минерали като натрий, магнезий и калций. Водните мехурчета могат да бъдат естествени или изкуствено добавени към напитката. Тя е перфектния заместител на безалкохолните напитки или сокове, тъй като и не съдържа захар в себе си.

Содата е газирана вода, която съдържа изкуствено добавени минерали, за да се подобри вкусът ѝ. Минералите, които обикновено се добавят към содата са натриев хлорид, калиев сулфат, динатриев фосфат и натриев бикарбонат, което ѝ придава леко солен вкус. Содата е прекрасен избор за добавка към коктейли, лимонада или сок.

Тоник

Подобно на содата, тоникът е газирана вода, която съдържа сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, натриев бензоат, лимонена киселина и хинин, за да се подобри вкусът му. Тоникът е чудесен за съставка в коктейл микс, особено с джин или водка. Не е подходящ за всеки вкус, тъй като притежава особен, острогорчив вкус.

Кое е най-полезно?

Содата и газираната вода имат един и същ профил на хранителни стойности. И двете са чудесен избор за здравето и добър начин да сте хидратирани през целия ден. От друга страна, специалистите препоръчват да избягвате тоника, тъй като съдържа голямо количество захар и калории.

Мъжката зона