Тайната е разкрита: какво се крие под повърхността на Луната?

Любопитно

Китайският космически апарат „Чанъе-4“ спечели надпреварата за обратната страна на Луната, позволявайки на страната да стане първата, разнищила нейните тайни, пише в. „Daily Mail“.

„Чанъе-4“ кацна на обратната страна на естествения спътник на Земята в началото на януари 2019 г., където разтовари лунохода „Юйту-2“ („Нефритен заек-2“), за да изследва кратера Фон Карман в близост до лунния южен полюс.

Роувърът е използвал георадар, за да „надникне“ на дълбочина 40 м под лунната повърхност с цел да определи „вътрешната ѝ архитектура“. Оказва се, че тя е изградена от три слоя.

Най-горният от тях се състои от лунен реголит, средният – от груб зърнест материал и голям брой различни по големина вградени скали, а най-долният с дебелина 40 м представлява микс от груб и фин зърнест материал и скали.

Учените допускат, че повърхността има подобна структура поради факта, че в ранните и хаотични дни на Слънчевата система Луната редовно е попадала под ударите на метеорити и други космически отломки.

Според изследователите информацията, събрана от китайския роувър, заедно с данни от предишни проучвания на близката страна на естествения ни спътник – основно от мисиите „Аполо“ и „Луна“, може да подобри разбирането за геоложката история на лунната повърхност.

Мъжката зона