Ставаме мързеливи още на… 7

Любопитно

Мнозина си спомнят детството с игрите навън, но финландски учени установиха, че активността ни започва рязко да спада още от 7-годишна възраст, съобщи в. „Daily Mail“.

Децата стават по-мързеливи, когато тръгнат на училище, независимо дали преди това са били активни. През пубертета те са най-склонни да се откажат от спорта, който толкова са харесвали преди това.

Изследването е направено от екип на университета в Юваскюля. Специалистите призоваха да има повече спортни клубове за деца, за да се насърчава активният начин на живот.

„Тъй като физическата активност се стабилизира с възрастта и липсата на движение е по-разпространеното поведение, трябва да се насочим към малките деца, преди техните навици да станат постоянни“, каза ръководителят на изследването Ириня Лоунасало. „Родителите могат да повлияят на децата да спортуват и затова те трябва да получават подкрепа за това“.

Британските здравни власти препоръчват за децата на възраст от пет до 18 години поне час физическа активност дневно, като каране на колело, тичане или спорт. Освен това е добре три пъти седмично да правят упражнения за засилване на мускулите и костите, като скачане. 4/5 от тийнейджърите обаче не се движат толкова.

Мъжката зона