Стара Загора дава старт на Българска маратонска верига 2020

Man’s World

В петата година от създаването си Българската верига от атлетически маратони стартира тази неделя в Стара Загора с нов, стимулиращ рекордни резултати и участия регламент.

Учредена през 2016 г. под името „Бягането като начин на живот“, за няколко сезона инициативата бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища.

Тази година веригата стартира отново от Стара Загора, но заради здравната криза маратонът бе пренасрочен за 30 август. Дългата пауза в спорта промени и реда на маратоните и по изключение финалът сега ще бъде във Варна на 7 ноември.

Ето и датите на трите маратона от веригата:

30 август Маратон Стара Загора
11 октомври Wizz Air София маратон
7 ноември Маратон Варна

Новото тази година е, че за първи път чрез общия джакпот ще стимулират още по-силни резултати и по-класно участие – както на елитни чуждестранни бегачи, така и на най-добрите български атлети.

През 2020 година 20-хилядният бонус се обвързва с елитни постижения и премии за рекорди. По този начин организаторите искат да вдигнат нивото и да направят още по-многобройни участниците в трите отделни състезания.

За първи път са фиксирани бонуси за рекорди на трасето в трите маратонски бягания. Всеки от участниците регистрирал ново върхово постижение при мъжете и жените в Стара Загора – 2.19.47 / 2.38.08 ч., във Варна – 2.16.35 / 2.43.54 ще бъде премиран с бонус от 1000 лв. а в София – 2.15.55 / 2.35.33 ч., премията ще е 2000 лв.

Наред с това във всеки от трите маратона са предвидени премии от по 1000 лв. за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при дамите.

Средствата за тези бонуси ще се осигурят от общият джакпот – 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона за 2020 година, чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система.

Регламентът отново обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. При равенство в точките при мъжете и жените – победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели.

Точки ще получат бегачи с постижения под 2.20 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените.

Точкова система за джакпота:

1. място – 15 точки
2. място – 10 точки
3. място – 8 точки
4. място – 5 точки
5. място – 3 точки
6. място – 1 точки

След приключване на последния старт от веригата ще стане ясен и крайният Джакпот който ще получи победителя в предизвикателството.

Наред с това, не малките премии за призьорите вече пета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Победителите например – и при мъжете, и при жените в Стара Загора ще получат по 4000 лева, което е доста атрактивен награден фонд.

Специални бонуси на Маратон Стара Загора 2020

В петото юбилейно издание на Маратон Стара Загора е предвиден специален награден фонд за класиралите се на първите три места български атлети в маратонската дистанция при мъжете и жените.

1 място – 350 €
2 място – 200 €
3 място – 100 €

Наред с това във всеки от трите маратона от веригата са предвидени премии от по 1000 лв. за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при дамите.

През 2020-а отново активно в кампанията се включват общините, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове. Всички състезания ще се състоят при строго спазване на здравните мерки и изисквания.

Сроковете и начини за регистрация за в отделните прояви, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. И в трите интернет страници има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци.

Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Българската верига от маратони. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специални медали за участие като спомен от събитието.

Отново класни атлети

И тази година старозагорският маратон привлича класни атлети. На старт в неделя ще видим вицешампиона от Софийския маратон Юсен Сбаи, мароканецът идва с личен рекорд 2.09 ч. от Севиля миналата година. До него ще бъде и сънародникът му Тарик Бумаруф, а кенийската школа ще бъде представена от Стенли Кипруто.

Двамата турци Арслан Еркан и Алканоглу Омер плюс украинецът Богдан Семьонович допълват елитната група в класическия маратон. При жените Вира Овчарук ще защитава титлата си от миналата година, до нея ще бягат още три украинки Олександра Кирилова, Кристина Бохомянова и Наталия Семьонович. Наталия и Богдан са семейство, двамата са победители на маратона във Вилнюс 2018 г. Богдан е и шампион от Могильов 2019, същата година неговата съпруга печели Киев Уиз Еър маратон.

В полумаратона ще видим отново неостаряващата Оливера Йевтич. След титлата по това трасе на 10 км миналата година, сега сръбкинята е амбицирана да грабне отново златото на 21 км, дисциплина, в която вече бе шампионка преди 3 години. Йевтич влезе в Топ 10 на олимпийския маратон в Атина 2004 г. и има бронз от маратона в Ню Йорк.

Част от българските елитни атлети също ще бягат в Стара Загора тази неделя. Сред тях са Милица Мирчева – единствената ни представителка на олимпийския маратон в Рио 2016 и дългогодишният рекордьор в планинските бягания Шабан Мустафа.

Стартът в Стара Загора е тази неделя точно в 8.00 ч. на площада пред сградата на Община Стара Загора, по-ранното тръгване е за да се избегнат жегите. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Контролното време на 42.195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа. На класическата дистанция атлетите ще стартират със червени номера на гърдите, на 21 км със сини и на 10.550 км със зелени.

Припомняме рекордите на маратон Стара Загора: при мъжете 2.19:04 ч. на мароканеца Абделади Тияр от 2017 г. и при жените 2.38:08 ч. на украинката Вира Овчарук от миналата пролет.

Мъжката зона