Спомен за легендарния Еди!

Лайфстайл

Легендарният китарист, основател на бандата Van Halen – Еди Ван Хален, загуби битката с рака на гърлото. Близки до него източници споделят, че е издъхнал в болница „Сейнт Джон“ в Санта Моника, Калифорния.

Съпругата му Джани, синът му Волфганг и брат му Алекс са били до него в последните мигове от живота му, информира © Меломан. бг. От болницата обясниха, че 65-годишният Ван Хален е имал разсейки в мозъка, което всъщност е довело до фаталния край.

Китаристът се бори с коварната болест повече от десетилетие. За последната година той се е подложил на химиотерапия, като е бил приет в болница и заради проблеми със стомаха.

Съоснователят на американската хард рок група Van Halen и легендарен китарист – Еди Ван Хален, е роден през 1955 г. в Нидерландия.

През 2012 г. музикантът зае първото място в класацията на списаниe Guitar World за най-добър китарист на всички времена.

Еди израства в Нидерландия до 1962 г., след това семейството му се мести в Пасадена, Калифорния, САЩ. Баща му е кларинетист, саксофонист и пианист. Затова Еди и неговият по-голям брат са натурализирани граждани на САЩ.

Еди започва да се учи да свири на пиано, когато е 6-годишен. Пътува всеки ден от Пасадена до съседното градче Сан Педро, за да взима уроци. В периода от 1964 до 1967 г. Еди всяка година печели първото място в ежегоден конкурс за пианисти, който се провежда в „Long Beach City College”.

Въпреки това, години по-късно, музикантът споделя, че свиренето на пиано не било предизвикателство за него. Затова купува комплект барабани, които в последствие заменя с китара.

Еди Ван Хален и брат му Алекс сформират първата си група ​​The Broken Combs в началното училище в Пасадена, когато Хален е в четвърти клас. През 1972 г. братята ван Хален основават друга група, първоначално наречена Genesis, което по-късно сменят на Mammoth. Групата се състои от Еди Ван Хален – вокал и китара, брат му Алекс – барабани и Марк Стоун – бас-китара.

Те нямали необходимото музикално оборудване, затова наели Дейвид Лий Рот. Еди изобщо не бил доволен от вокалното си представяне, затова предложил на Дейвид да заеме мястото на вокалист в групата. Лий Рот се съгласява и предлага Mammoth да се прекръсти на Van Halen, тъй като фамилното име на братята звучало готино. Бас-китаристът Марк Стоеун е заменен с Майкъл Антъни.

През 1978 г. излиза и дебютният албум на бандата, озаглавен „Van Halen”. Следват още много албуми, с които рокаджиите завоюват обичта на феновете си и печелят световна слава. През 2012 г. излезе албумът „A Different Kind of Truth”. Това е първият албум на Van Halen от 1998 г. и първият с Рот от 1984 г. насам. Синът на Еди – Волфганг Ван Хален, който замени оригиналния басист Майкъл Антъни, подмлади състава на групата.

В продължение на 25 години Еди Ван Хален бе женен за актрисата Валери Бертинели. Двойката обаче се разведе през 2007 година, като и двамата все още са приятели и са в много добри взаимоотношения. След това музикантът се събра с говорителка на групата Джани Лисцевски.

Мъжката зона