Спим лошо = ядем вредна храна

Ти и Тя

Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет. Лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното „похапване“.

Те правят храненето по-приятно – но също така увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти и чипс.

„Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта”, казва проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго.

Когато сме лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават достатъчно информация. Прекаляваме с избора на храна с по-богат енергиен знак.

„Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите“, обясвява проф. Кант.

В експерименти 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години са били разделени в две групи – едната получила нормален нощен сън и след това, четири седмици по-късно, само четири часа. В деня след всеки тест им били раздадени контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, а след това също им беше предложена шведска маса. Учените измерили колко и какво ядат участниците.

Проф. Кант каза: „Установихме, че участниците промениха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове.“

Учените се надяват резултатите да помогнат при решаване на проблема със затлъстяването на населението.

Мъжката зона