Спечели романа „Операция ·Сладкоугодник·“ на Иън Макюън

Любопитно

Годината е 1972, Студената война е в разгара си. Серина Фрум, студентка по математика, но и страстна читателка, е завербувана от МИ-5, британското контраразузнаване. Първата ѝ голяма задача е участие в операция с кодово име „Сладкоугодник“.

Целта на операцията е да се подпомагат финансово, чрез фасадна фондация, писатели и журналисти от т. нар. антикомунистическа левица, чиито идеи съвпадат с правителствената политика. На Серина се пада младият обещаващ писател и университетски преподавател Том Хейли. Девойката харесва разказите му, след това харесва и автора им.

Започналият като шпионско четиво роман постепенно се превръща в любовен, любовният роман се превръща в изследване върху начина, по който функционира писателското въображение – всичко това на фона на един кризисен период от историята на Великобритания, изпълнен със социални конфликти, икономически трудности и ирландски тероризъм.

Трите елемента на повествованието се преплитат, историята се развива, усложнява се… докато не се обърква окончателно. Том не знае какво знае Серина, но и Серина не знае какво знае Том. В един момент нещата се изясняват… докато в неочаквания край не се разбира, че съвсем не са такива, каквито изглеждат.

Поредното произведение на големия Иън Макюън е едновременно шпионски роман, любовен роман, роман за литературата, роман за британското общество от едно емблематично време от световната история и най-вече роман мистификация.

В дните до четвъртък © Мустак | Мъжката зона и издателство „Колибри“ ви дават шанс да спечелите романа на Иън Макюън „Операция ·Сладкоугодник·“.

Въпросът е: През коя година Иън Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото?

Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 17 часа на 29 август и бъдете готови за награда. Успех!

Играта приключи!

Мъжката зона