София със „зелена“ зона и в събота от януари

Man’s World

„Зелената“ зона в София ще работи и в събота от януари 2021 г. Това реши Столичният общински съвет, като прие промени в Наредбата за организация на движението в града.

Така през почивния ден „Зелената“ зона ще работи от 10 до 18 часа, а промените влизат в сила от 4 януари догодина. В момента в събота се плащат само местата за паркиране в „синята“ зона.

Освен работното време „зелената“ зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ще бъдат обособени в горната част на квартал „Яворов“ и в зоната около пазара „Иван Вазов“.

С промените в наредбата се въвежда и изцяло електронен винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. За шофьорите, чийто автомобили нямат годишен технически прегледат ще се отказва винетен стикер.

Въвеждат се и рестрикции за броя на автомобили, които могат да се регистрират в зоните от една домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега се ограничават домакинствата до две коли.

Облекчения има и за хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиране. Отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Според вносителите на доклада всички тези промени ще доведат до подобряване на мобилността в града.

Мъжката зона