Съли Ерна „проговори“ на български с помощта на Елена Розберг

Ти и Тя

С допълнителна глава, написана специално за родното издание, излиза автобиографията на Съли Ерна на български език. От издателство Ciela избират преводът да е от радиоводещата на Z-Rock Елена Розберг и това не е случайно.

„Моят скрит герой“ – така Съли нарича очарователната журналистка, като добавя, че двамата са свързани освен от професионално и от лично приятелство. Култовият музикант не крие, че благодарение на нея соловите му концерти се случват и имат такъв голям успех в Източна Европа.

Тяхното приятелство започва малко след излизането на първия солов албум на Съли Ерна, когато Елена, като заклет меломан, открива българско име сред музикантите.

„Веднага издирих виолончелистката Ирина Чиркова, живееща в САЩ, което не беше никак лесно във времената на все още неразвити социални мрежи. Тя ме свърза със Съли и така направих първото му интервю въобще за България.“

Следват трите солови концерта на Ерна пред българска публика, преминали при феноменален успех, предстоящия гиг на Godsmack, както и мемоарите на фронтмена на Grammy номинираната американска банда.

„Читателите ще се смеят и плачат едновременно“, споделя Елена Розберг. „Между страниците на „Пътищата, които избираме“ Съли показва 100% от своята страстна италианска натура – без да крие нищо, без да спестява скандални подробности, които много звезди биха премълчали.“

Розберг добавя, че читателите ще открият изцяло личната история на музиканта, споделена до болка от първо лице, но едновременно с това ще се забавляват с хулиганския му чар и недвусмислен изказ:

„Постарах се да „преведа“ Съли, говорейки на неговия език, който на места е доста пиперлив. Така например ми се наложи в един пасаж да намеря пет синонима на една и съща дума, без да съм вулгарна на български език, но едновременно с това – без да бягам от идеята на автора.“

Как музиката спасява живота на Съли Ерна, коя е любовта на живота му и къде е родена мултиплатинената група Godsmack прочетете в „Пътищата, които избираме” преди концерта през март 2019 г.

Елена Розберг е водеща на „Голият обяд“ по Радио Z-Rock от самото създаване на радиото. Завършва Английската гимназия във Варна и впоследствие английска филология в СУ „Климент Охридски“. Елена е страстен меломан и познавач на рок музиката, а професионалният ѝ път я среща с големи личности като: Джон Лорд, Алис Купър, Глен Хюз, Робърт Трухильо (Metallica), Джо Сатриани и други.

След дни Елена Розберг пътува до Холандия по покана на Саймън Филипс за лично интервю с легендарния барабанист, който участва в all star проекта на д-р Милен Врабевски и Intelligent Music.

Мъжката зона