След първата изневяра следващите са по-лесни

Лайфстайл

Според ново проучване някой, който е изневерил на партньора си веднъж, лесно го повтаря.

В научно изследване учени от Princeton Neuroscience Institute, САЩ, откриват връзка между мозъка и тенденцията да изневеряваме на партньора си. Публикацията „Мозъкът се адаптира към измамата“, съдържа тезата, че хората, които се отклоняват от правия път, всеки следващ път изпитват все по-малко вина.

Ако лъжем партньора си, амигдалата (част от лимбичната система, която е отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми) реагира отрицателно – ако повторим това, което предизвиква отрицателното чувство тогава реакцията на амигдалата отслабва.

Учените пишат: „Смятаме, че притъпената реакция към повторната изневяра е свързана с намаляващия емоционален отговор към тези решения.“ Нейл Гарет е един от авторите на проучването. Той казва пред Elite Daily: „Идеята е, че след първата изневяра ние не се чувстваме добре и изпитваме вина. Със всеки следващ път това усещане избледнява.“

Учените установяват и три знака, дали е вероятно някой да изневери. Psychology Today обобщава:

1. Дали мъжът е лоялен партньор или кръшка жените могат да отгатнат почти на сто процента дори и да не го познават, а само като го видят на снимка. Изразените мъжки черти на лицето подсъзнателно карат жените да определят мъжа като с по-полигамно отношение към техния пол – и в много случаи са доста прави. Това е доказано от проучване на Университета в Западна Австралия. За мъжете се оказва по-трудно да преценят жените по тази характеристика.

2. Звучи ли секси гласът им? Проучвания доказват, че мъжете харесват по-виоските гласове, докато жените си падат повече по дълбоките. И двата пола приписват тези характеристики на гласа на по-голяма вероятност за изневяра. Това твърдение не е лишено от основание: и мъжете и жените със сексуално привлекателни гласове имат повече сексуални партньори и е по-вероятно да изневерят на половинката си при това не веднъж – доказват учените Гордън Галъп от State University of New York и Дейвид Фредерик от University of California

3. Имат ли проблем с алкохол или наркотици? Хората със склонност към алкохола и наркотиците и на които им е по-трудно да се справят с тях са склонни и към повече връзки. Изследване на Оксфордския университет установява, че човек с проблемно поведение относно пиенето по-трудно се контролира като цяло.

Тези изводи не означават непременно, че някой с подобни характеристики със сигурност ще изневери в даден момент. Но, ако разпознаете и трите в партньора си това е предупреждение да сте нащрек.

Мъжката зона