Скандалите са полезни, ако ги правите по правилния начин

Любопитно

Кой каквото ще да ви говори, няма връзка без скандали. Дори и да отрича, всяка двойка е сблъсквала позициите си в дадена ситуация.

Противното би било доста тревожно, защото истината се ражда в спора. Избягването на конфликта само нагнетява обстановката и превръща най-незначителните пречки в огромни проблеми.

Постоянните скандали също не са вариант. Те са знак, че не общувате ефективно или бъркате драмата със страстта. Подготвили сме няколко съвета, които ще ви пратят директно в златната среда.

Какво да не правите, когато се карате:

1. Мислите повече за “победата” отколкото за разрешаването на спора.

Когато спорите с партньорката си, няма победител и губещ. Ако целта ви е единствено да спечелите, приоритетите ви са сбъркани. В тези спорове или и двамата печелите – успешно разрешавате спора, или и двамата губите – не сте постигнали задоволително решение.

2. Изтъквате всичко, което партньорката ви прави грешно.

Понякога, когато спорът се разгорещи, сигурно се изкушавате да изтъкнете всичко, което ви дразни в отсрещната страна. Това е грешен подход. Придържайте се към проблема, който ви е разстроил.

3. Прекъсвате партньорката си.

Един от най-сигурните начини спорът да прерасне в скандал, е да прекъсвате партньорката си. Това често води до напрежение и викове. Старайте се да изслушвате отсрещната страна, а не просто да изчаквате да дойде вашият ред. Ако единствено премисляте какво искате да кажете, вместо да чуете тезата на половинката си, няма да вникнете в същността на проблема.

Какво да правите, когато се карате:

1. Поставете си цел.

Сигурни сме, че често ви се е случвало да се карате и в един момент да осъзнаете, че не знаете защо го правите. Ако знаете точно каква е целта на спора, шансът да достигнете до ползотворно решение, е по-голям.

2. Използвайте методът “XYZ”.

Той е изключително полезен при конфликти и насърчава разрешаването на проблеми. Начинът е: Усетих Х (чувствата ви), когато се случи Y (идентифициране на проблема или задействащото събитие) и бих оценил Z (разрешаването). В този метод няма посочване на виновник. Обвиняването на партньорката ви, ще я накара да премине в отбранителна позиция, което не би довело до разрешаването на спора.

3. Почивайте. Особено ако нещата отидат прекалено далеч.

Паузите не са препоръчителни само за спорта. Те са приложими и в конфликтите при двойките. Ако усетите, че ставате прекалено агресивни или сте по-съсредоточени в спечелването на спора, отколкото в разрешаването му, поемете въздух и кажете на партньорката си, че имате нужда от почивка. Можете да възобновите, когато сте малко по-спокойни и рационални. А може и да достигнете до решение, когато правите далеч по-приятни неща от карането.

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.

Мъжката зона