Швейцария почита Айнщайн с най-малката златна монета в света

Лайфстайл

Швейцарският монетен двор показа златна монета, изобразяваща Алберт Айнщайн, която е с диаметър 2,96 милиметра и тежи 0,063 грама. Размерът на монетата е по-малък от върха на кибритена клечка, което я прави най-малката златна монета в света сечена досега. От монетния двор съобщиха, че са приложили същата абсолютна точност при изработката на монетата, с която е известен гениалният физик.

Швейцария изсече 999 бройки от монетата, информира БГНЕС. Всяка 1 от тях ще бъде продадена за 199 франка, придружена със специална лупа, която е нужна, за да могат собствениците да видят популярното изображение на Айнщайн с изплезен език.

Монетата е с номинална стойност 1/4 от швейцарския франк ($ 0,26, € 0,23) и може да бъде поръчана онлайн.

Златната монета е официална възпоменателна монета на швейцарския Монетен двор за 2020 г., с която се отдава почит на научните постижения на Айнщайн.

Роден в южния германски град Улм през 1879 г., Айнщайн прави революция в световната физика през 1905 г. с формулата си E = mc².

Айнщайн, който произхожда от еврейско семейство, прекарва част от живота си в Швейцария и придобива швейцарско гражданство. Той е живял в швейцарската столица Берн от 1903 до 1905 г. и именно там развива своята теория на относителността.

Мъжката зона