Секс и наркотици: британците са номер 1 в света

Man’s World

Хората във Великобритания са по-склонни да комбинират наркотици и секс, отколкото всяка друга западна нация, гласи изследването „Глобално проучване за употребата на опиати“, съобщи БГНЕС, като се позова на в. „The Independent“. Направеното проучване е проведено сред 22 000 респонденти и е първото, което разглежда подобна връзка, изследвайки сексуалните предпочитания сред различни групи.

Британците са най-склонни да съобщават, че са влюбени, докато са в нетрезво състояние или под въздействието на различни наркотични вещества, показват данните на проучването, осъществено от Университетския колеж в Лондон и обхванало страни от Европа, САЩ, Канада и Австралия.

Досега „кемсексът“ (секс под въздействието на опиати), най-често се свързваше с групи с хомосексуална ориентация и бисексуални мъже. Изследователите твърдят, че техните открития показват, че това явление е доста по-широко разпространено. Осъзнаването на този факт е важно за здравните специалисти при подготовка на кампании за повишаване на осведомеността и безопасността в секса.

„Досега употребата на наркотици за усилване на сексуалното преживяване се свързваше с гей общностите и бисексуалните мъже, ние открихме, че в извадката хетеросексуалните мъже и жени също имат такова поведение“, казва д-р Уис Лаун, автор на информация за изследването.

Анонимните тестове са показали, че най-често използваните по време на секс упойващи вещества са алкохолът, за който съобщават около 60% от мъжете и жените; канабисът, използван от 37% от мъжете и 26% от жените; и екстази, използвано от 15,5% от мъжете и жените. Гей мъжете са с 60% по-склонни да съобщават за употреба на наркотици, за да засилят сексуалната си активност, но проучването посочва и други групи, които са в риск.

Респондентите са били помолени да оценят положително и отрицателно въздействието на лекарствата и изненадващия резултат е бил, че т. нар. GHB е класирано най-високо като средство за „повишаване“ на сексуалното преживяване. GHB е известно като „наркотик на изнасилвачите“ и може да причини смърт в много малки дози. Проучването показва, че по време на секс са го използвали 0.7% от хетеросексуалните мъже и жени и почти 10% от гейовете.

“Като оценяваме как различните лекарства влияят на секса, можем да приспособим нашите послания, така че да сведем до минимум вредите, които нанасят. Тези прагматични послания могат да спасят животи“, заявяват учените.

Мъжката зона