Руските журналисти аут от световния спорт

Man’s World

Спортният свят очаква с напрежение заседанието на Световната антидопингова агенция (WADA) на 14-ти и 15-ти януари. Тогава агенцията ще вземе решение за нови дисциплинарни мерки срещу Руската антидопингова агенция (РУСАДА). До 31 декември 2018 руснаците трябваше да осигурят достъп до данните от Московската лаборатория за анализ на допингови проби. Ето, че ултиматумът изтече.

Какво точно се случи?

Преди близо три години избухна допинговият скандал около Олимпиадата в Сочи. Оттогава насам WADA настоява за достъп до данните на московската лаборатория. Междувременно Москва отчасти призна за някои „пропуски“, но нищо повече. Най-лошият сценарий за руснаците сега би могъл да се превърне в реалност: всички руски спортисти да бъдат лишени от състезателни права за големи международни състезания. Директорът на РУСАДА Юрий Ганус казва в тази връзка в интервю за Deutsche Welle следното:

„На карта е заложена съдбата на спортистите от цялата страна. И спортистите са изнервени, вярвайте ми!“. Юрий Генус твърди, че с удоволствие би сътрудничил с WADA, но е безсилен. Той отрича да има някаква вина за руското бездействие. „Московската антидопингова лаборатория е тази, която трябва да предаде данните. Тази лаборатория е самостоятелна организация и не е подчинена на РУСАДА. Но ние сме зависими от нейните резултати“, подчертава Генус.

Официалното обяснение на руската страна е, че данните не могат да бъдат предадени толкова лесно. Първоначално техническото оборудване на контрольорите от WADA трябвало да бъде сертифицирано съгласно руското право, защото данните вече били предадени на руската разследваща комисия. Юрий Генус казва, че в отчаянието си се обърнал с открито видеопослание към президента Путин в края на декември. Той помолил президента да се намеси и да осигури достъп на контрольорите от WADA до допинговите проби на московската антидопингова лаборатория. Осигуряването на достъпа беше и основната предпоставка на WADA за помилването на РУСАДА през септември 2018 и за възстановяването на правата ѝ.

Сега президентът на WADA Крейг Рийди заяви, че е силно разочарован от факта, че предаването на данните не е осъществено в установения срок. Той подчертава, че Световната антидопингова агенция е работила непрекъснато с руските власти за спазването на срока. Петчленната делегация на WADA обаче не е била информирана за никакво сертифициране, твърди Крейг Рийди.

Много спортни организации изразиха възмущение и отправиха остри критики срещу Русия за неспазването на ултиматума на WADA. Германската антидопингова агенция се изказа за ново спиране на състезателните права на руските спортисти. Към нейния призив се присъединиха още 16 национални антидопингови агенции. Те призовават WADA да изключи руските спортисти от международни състезания още преди заседанието на 14 и 15 януари. „Русия не изпълни изискванията. След повече от три години проверки, нерешителност и компромиси в отговор на най-големия допингов скандал в историята е време да се демонстрира съвсем ясно, че световният антидопингов кодекс важи за всички – както за всяка една личност, така и за всяка една нация“, четем в общата декларация на антидопинговите агенции.

Все още не е ясно какво ще предприеме WADA. МОК обаче вече сигнализира, че не иска да налага никакви нови санкции срещу Русия – независимо от ултиматума. „Руският олимпийски комитет си изтърпя санкциите“, заяви германският председател на МОК Томас Бах в новогодишното си послание, визирайки изключването на руските отбори от игрите в Южна Корея през 2018 година. В същото време Световната федерация по лека атлетика остава на твърдата си позиция и през декември удължи отново срока на суспендирането на Русия.

Москва демонстрира спокойствие

Москва не се впечатлява от подобни заплахи. Руският министър на спорта Павел Колобков дори изрази своя оптимизъм. Всички „технически“ детайли били „съгласувани с разследващата комисия“ и вече ставало дума за ново посещение на делегация на WADA. Според президентския говорител Дмитрий Песков, притесненията от евентуално спиране на състезателните права на руските спортисти за международни състезания и от ново наказание за РУСАДА били неоснователни.

Мъжката зона