Руски учен: Време е да мислим за заселване на Луната и Марс?

Пандемията от коронавирус доказва необходимостта от усвояване на Далечния Космос, с цел създаване на селища на Луната и Марс в случай на заплаха от гибел на човечеството.

Мнението е на Андрей Ионин, член-кореспондент на Руската академия за космонавтика „К. Е. Циолковски“.

Според думите на експерта, пише РИА, съдбата на цивилизацията виси на косъм и във всеки момент хората, подобно динозаврите, могат да изчезнат от лицето на Земята.

„Изхождайки от интересите за оцеляването на вида трябва да помислим за решение на този проблем. Създаването на поселения на други планети – на Марс, Луната – е фактор за намаляване на риска от гибелта на цивилизацията, причинена от човека, биологични и други проблеми“, каза той.

Задачата за изследване на Космоса, подчерта експертът, не е изправена пред отделни национални космически агенции, учени или бизнесмени, а пред цялото човечество. Според него това е глобален социален проект, който трябва да обедини усилията на страните от Г-20.

„Ситуацията, която произтича сега, е звън на малко звънче, още не на камбана, да помислим за бъдещето“, посочва Ионин. Според него човечеството сега разполага с технологията, с която може да започнете усвояването на други планети.

Мъжката зона
Добави коментар